ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שנועד לתת מענה פשוט, יעיל ומהיר למציאות שבה חלה הדרדרות במצבו הקוגניטיבי של אדם והוא אינו מסוגל עוד "להבין בדבר". ההגדרה שנקבעה בחוק לצמד המילים הללו, הנה אדם שאינו מסוגל להבין בעניין מסוים ולקבל החלטות בקשר אליו.
המדובר במכשיר משפטי חדש יחסית, שנקבע בשנת 2016 במסגרת תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, הידוע כתיקון מס' 18. במסגרת זו מאפשר המחוקק לכל אדם בגיר ובעל כשירות (המכונה בחוק – "ממנה") למנות אדם אחר, שיהיה מוסמך לפעול בשמו של הממנה ולקבל החלטות בעניינים שבהם הוסמך מיופה הכוח לפעול לאחר שהממנה יחדל "להבין בדבר".
ייפוי כוח יכול להינתן בענייני רכוש, עניינים רפואיים ואישיים – כולם או מקצתם.
אחד היתרונות הבולטים של ייפוי הכוח המתמשך, מעבר לאוטונומיה שניתנה לממנה להגדיר מבעוד מועד ובעודו צלול את העניינים והאופן שבו יתנהלו חייו כאשר לא יהיה מסוגל לעשות זאת בעצמו – הוא הגמישות והקלות הרבה בעריכתו והפעלתו. שכן, בניגוד למסלול של מינוי אפוטרופוס – ייפוי כוח מתמשך אינו מצריך בשום שלב פנייה לבית המשפט; אינו טעון הסכמה של צדדים שלישיים; אינו מחייב הגשת דיווחים לאפוטרופוס(אלא אם כן הממנה מבקש זאת מראש);
כמו כן, ייפוי כוח מתמשך ניתן להפעיל בקלות ובפשטות, באמצעות הודעה מקוונת של מיופה הכוח לאפוטרופוס הכללי.
בכך, לא רק שהמחוקק מאפשר לאזרח לממש את זכותו לקבוע מראש כיצד יתנהלו חייו לאחר שכבר לא יהיה מסוגל לעשות כן בעצמו. אלא שגם נחסך מבני המשפחה "כאב ראש" לא קטן אשר לא פעם ניחת עליהם בנסיבות קשות ומורכבות כשלעצמן, שבהן נוסף להתעסקות בלוגיסטיקה הנדרשת לשם טיפול ביקיריהם, הם נאלצים להתעסק גם בהסדרה מכבידה של סוגיות משפטיות – לרוב תוך התמודדות עם ביורוקרטיה והערמת קשיים מצד מוסדות וגופים כאלה ואחרים.
על מנת לערוך ייפוי כוח מתמשך יש לפנות לעורך דין אשר עבר הכשרה מיוחדת והוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי.
משרדנו מעניק שירותי עריכת ייפוי כוח מתמשך – לפרטים נוספים, ניתן לתאם עמנו פגישת ייעוץ ללא עלות, בטלפון: 03-6566661
ייפוי כוח מתמשך - שאלות ותשובות
ייפוי כוח מתמשך הוא מכשיר שנועד עבור מי שסומך בצורה מלאה ובלתי מסויגת על קרוביו או יקיריו, שידעו לקבל עבורו החלטות מושכלות – ללא שיקולים זרים. יחד עם זאת, לא פעם עולה חשש (לגיטימי), לנוכח העוצמה המוענקת בידי אדם אחר לקבל החלטות בענייניו של הממנה, בעת שהוא אינו מבין בדבר. על מנת ליתן מענה לכך, קבע המחוקק שורה של מנגנונים, הגבלות וסייגים:
כך למשל, החוק מגביל לחלוטין ביצוע פעולות מסוימות באמצעות ייפוי כוח מתמשך, כדוגמת עריכת צוואה, השתתפות בבחירות או המרת דת. עניינים אחרים שירצה הממנה להסמיך את מיופה כוחו לבצע יהיו טעונים אישור של בית המשפט, ובכלל זה – עסקת מכר במקרקעין, מתן הלוואות, ערבות, או תרומות בסכומים העולים על 100,000 ₪. כמו כן קבע המחוקק רשימה של פעולות אשר לא יהיה רשאי מיופה הכוח לבצע אלא אם כן הוסמך להן במפורש בייפוי הכוח המתמשך, כדוגמת הענקת מתנות ותרומות עד לסכום של 100,000 ₪, פעולות במוצר פנסיוני ומתן טיפול פסיכיאטרי.
מעבר לכך, באפשרותו של הממנה לקבוע כי מיופה הכוח יהיה כפוף לפיקוח של האפוטרופוס הכללי, להגדיר אדם מיודע אשר יהיה על מיופה הכוח לעדכנו בעת הפעלת ייפוי הכוח, כמו גם למנות מספר מיופי כוח שיפעלו יחד או לחוד בעניינים מסוימים – או בכל הנושאים המפורטים בייפוי הכוח המתמשך.
בכך יוצר המחוקק שורה של מנגנוני הגנה, שתפקידם לרסן את הכוח והעוצמה המוקנים בידיו של אדם אחר, ולצמצם סיכונים כפועל יוצא מהקניית גישה לכספו ולרכושו של הממנה.
ייפוי כוח מתמשך בעניינים רפואיים אינו תקף במצב שבו אדם מוגדר "חולה הנוטה למות", קרי חולה שתוחלת חייו מוערכת בפרק זמן של עד חצי שנה, לפי חוק החולה הנוטה למות, תשס"ו-2006.
על מנת להסמיך אדם לקבל החלטות בעניינים רפואיים של חולה הנוטה למות, יש לערוך מסמך נפרד המכונה "ייפוי כוח רפואי לפי חוק החולה הנוטה למות". על המסמך להיחתם בפני שני עדים והוא טעון הפקדה במשרד הבריאות. כוחו של מסמך זה תקף לחמש שנים. כמו כן, ניתן לערוך מסמך המכונה "הנחיות רפואיות מקדימות", שבו במקום הסמכת מיופה כוח מגדיר המטופל מראש אילו טיפולים הוא מעוניין לקבל או להימנע מהם, אם יוכרז כחולה הנוטה למות.
עד למועד הפעלת ייפוי הכוח המתמשך, רשאי הממנה להודיע לאפוטרופוס הכללי על ביטולו בכל עת. כמו כן, על מנת לערוך שינויים בייפוי כוח מתמשך שכבר הופקד אצל האפוטרופוס הכללי, יש להפקיד ייפוי כוח חדש. ייפוי הכוח החדש ייערך ויופקד באותם תנאים הנוגעים לייפוי הכוח המקורי – והוא יבטל בצורה אוטומטית את ייפוי הכוח הקודם שהופקד.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מאפשר לממנה לקבוע אדם מיודע, אשר יהיה על מיופה הכוח לדווח לו על הפעלת ייפוי הכוח. האדם המיודע אינו מחזיק בסמכות לפעול בשמו של הממנה, ובכל מקרה לא נדרש אישורו או הסכמתו לפעולות הנעשות על ידי מיופה הכוח. יחד עם זאת, מדובר במנגנון הגנה נוסף שקבע המחוקק שנועד להבטיח לממנה שקט נפשי, בכך שיהיה מעורב בתמונה גם אדם נוסף, מעבר למיופה הכוח.
ככלל, במסגרת ייפוי כוח מתמשך מיופה הכוח אינו נתון לפיקוח של האפוטרופוס הכללי. יחד עם זאת, לממנה ניתנת האפשרות (שהיא אינה חובה) לקבוע כי מיופה הכוח יהיה כפוף לאפוטרופוס הכללי. במצב שכזה, יהיה על מיופה הכוח להגיש לאפוטרופוס הכללי דיווח ופרטת נכסים של הממנה במועד הפעלת ייפוי הכוח, ולאחר מכן אחת לשנה.
בניגוד להליך של מינוי אפוטרופוס, המחייב פנייה לבית משפט ותשלום אגרה בהתאם – ייפוי כוח מתמשך אינו כרוך בתשלום אגרה – לא בעת הפקדתו אצל האפוטורופוס הכללי, וגם לא בעת הפעלתו.